Cryptoinzicht

Wat is crypto? Beginners handleiding cryptovaluta’s

Het kan je inmiddels niet meer ontgaan zijn: crypto. Maar wat is crypto eigenlijk? En is crypto betrouwbaar? In dit artikel leggen wij alles uit wat je als beginner moet weten over crypto, digitale munten, hoe je er aan kan komen en hoe je crypto kan bewaren zodat jij veilig aan de slag kan met het nieuwe digitale geld!

Wat is crypto?

Wat is crypto? Crypto is een veelgebruikte afkorting voor cryptogeld, cryptocurrency of cryptovaluta. Het zijn digitale tegoeden die beheerd worden op blockchains (veelal cryptografische algoritmes). Het geld is volledig digitaal en kan razendsnel verzonden worden, zonder tussenkomst van banken. De allerbekendste cryptomunt is Bitcoin, je hebt er vast wel eens over gehoord. Naast Bitcoin zijn er nog duizenden andere digitale munten verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld Ethereum, VeChain of Solana. De munten dienen allemaal andere functies voor bijvoorbeeld eigen blockchains.

Naast normale crypto munten heb je ook “stablecoins”. Dit zijn cryptovaluta’s die gelinkt zijn aan bijvoorbeeld de dollar en daardoor een stabiele waarde hebben. Het idee achter stablecoins is dat je hiermee beter geld kan versturen en ontvangen naar elkaar omdat de prijs niet fluctueert. Stablecoins zijn echter ook risicovol, zo is TerraUSD (een door een algoritme beheerde stablecoin) in mei 2022 gecrasht en daardoor losgekoppeld van de dollar.

Voordat we verder gaan met de uitleg waar je het beste cryptovaluta’s kan kopen, is het van belang dat je de gevaren van investeren kent. Investeer nooit met geld dat je niet kan missen en onthoud dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Niets op deze site is beleggingsadvies of financieel advies. Lees onze disclaimer voor meer informatie.

 

Je eerste crypto kopen

Voordat je je eerste crypto kan kopen heb je een account nodig op een crypto exchange. In Nederland zijn de bekendste crypto exchanges Bitvavo en BCM (voorheen Bitcoin Meester). Wanneer je hier een account aanmaakt dien je eerst je gegevens te valideren, dit is bij alle gereguleerde cryptobeurzen het geval. Deze bedrijven moeten namelijk voldoen aan KYC, wat staat voor Know Your Customer (ken je klant). Hieronder leggen wij uit hoe je op Bitvavo een account aan kan maken.

Bitvavo Account aanmaken

Registreer je bij Bitvavo via deze link. Je betaalt met deze link in de eerste week over je eerste €1000,- geen handelskosten. Mocht je dit op een mobiele telefoon doen, dan zal je naar de app van Bitvavo verwezen worden. Vul dan handmatig de affiliate code in bij het registreren: 949A44699C.

Zodra je je account hebt aangemaakt kan je je verificatie starten en geld storten via iDeal.

Je crypto bewaren

Bij veel exchanges, zoals Bitvavo, kan je je crypto bewaren op de exchange in je eigen wallet. Daarnaast kan je ook crypto over maken naar externe software wallets, zoals bijvoorbeeld Sync2 voor VeChain of een hardware wallet (fysiek) zoals bijvoorbeeld een Ledger Nano. Het is aan te raden om te beginnen op een exchange en je eerst goed te verdiepen in de verschillende type wallets en de veiligheidsrisico’s daarvan.

Een voordeel aan je crypto bewaren op Bitvavo is dat sommige cryptomunten ook ondersteuning bieden voor staking. Dit houdt in dat je rente ontvangt in de vorm van deze specifieke cryptomunten voor het bewaren. Dit kan bij sommige valuta oplopen tot 10% staking rewards per jaar. Je moet staking echter wel eerst activeren in je account.

Deel "Wat is crypto? Beginners handleiding cryptovaluta’s" op social media:
Deel Wat is crypto? Beginners handleiding cryptovaluta’s
Facebook
Twitter
LinkedIn